Subaru International Partnership Science and Instrumentation Workshop

Background Information for speakers.pdf
If you have any questions about the document, please contact Ikuru Iwata (LOC, Subaru) via email at iwata naoj.org

Mar 22 (Wed)

<Chair: Taddy Kodama (NAOJ)>
09:00-09:05 Opening (Nobuo Arimoto; JP, Subaru)
09:05-09:30 Subaru instruments and capabilities (Takashi Hattori; JP, Subaru)
09:30-09:50 Subaru large surveys (HSC and PFS) (Masahiro Takada; JP, Kavli-IPMU)
09:50-10:10 Subaru partnership scheme (Ikuru Iwata; JP, Subaru)
10:10-10:20 Discussion

Break (20min)

10:40-12:00 [Instrumentation] (20min x 4)
- Shiang-Yu Wang (TW, ASIAA): Optical & Infrared Instrumentation Effort in ASIAA
-Takayuki Kotani (JP, NAOJ): Exoplanet instruments for the Subaru telescope

-Sungho Lee (KR, KASI): Activities of Optical-Infrared Astronomical Technology Group of KASI
-Masayuki Akiyama (JP, Tohoku): Instruments suite for the wide-field AO system

Lunch (90min)

<Chair: Luc Simard (NRC Herzberg)>
13:30-13:50 [Instrumentation] (20min x 1)
-Yosuke Minowa (JP, Subaru): ULTIMATE-Subaru: Wide-field near-infrared surveyor with GLAO
13:50-14:10 Discussion
14:10-15:30 [Exoplanets, Disks] (20min x 4)
-Chris Tinney (AUS, UNSW): Brown Dwarf and Exoplanetary Science with Subaru
-Stan Metchev (CAN, Western Ontario): IR spectroscopy of brown dwarfs and high-contrast imaging of young planetary systems
-Masayuki Kuzuhara (JP, NINS-ABC): Exploring Exoplanet and Disk with Subaru Telescope, from SEEDS to Next
-Michael Ireland (AUS, ANU): Subaru-Australian Collaboration on Technologies for Habitable Planet Spectroscopy

Break (20min)

<Chair: Byeong-Gon Park (KASI)>
15:50-16:10 Discussion
16:10-16:50 [Time domain] (20min x 2)
-Masaomi Tanaka (JP, NAOJ): Time-Domain Science with Subaru/HSC
-Jeffe Cooke (AUS, Swinburne): Deeper, Wider, Faster: Detecting the fastest bursts in the Universe
16:50-17:10 Discussion
17:10-18:10 [GA, Stars] (20min x 3)
-Alan McConnachie (CAN, NRC Herzberg): Science synergies, CFHT and Subaru, now and in the future
-Gregory Herczeg (CN, Beijing): Star and Planet Formation with EAO and Subaru
-Haining Li (CN, NAOC): LAMOST-Subaru exploration of chemical relics of first stars

18:30- Banquet (Cosmos Kaikan)

Mar 23 (Thu)

<Chair: Lei Hao (Shanghai)>
09:00-10:00 [GA, Stars] (20min x 3)
-Joss Bland-Hawthorn (AUS, USyd): Near Field Cosmology
-Wako Aoki (JP, NAOJ): Chemical abundances, kinematics and ages of stars in the Milky Way halo and satellite galaxies
-Sanjib Sharma (AUS, USyd): Galactic archaeology using large observational surveys of the Milky Way
10:00-10:20 Discussion

Break (20min)

10:40-12:00 [Cluster, Cosmology, Low-z] (20min x 4)
-Keiichi Umetsu (TW, ASIAA): Cluster Lensing Studies at ASIAA
-Ho Seong Hwang (KR, KIAS): Mapping the Galaxy Distribution in and around Galaxy Clusters

- Julia Bryant (AUS, AAO/USyd): Integral field spectroscopy - Science with SAMI, Hector and ULTIMATE-IFU
-Patrick Cote (CAN, NRC Herzberg): Wide-Field Imaging Surveys at CFHT: Past, Present and Future

Lunch (90min)

<Chair: Chris Lidman (AAO)>
13:30-14:30 [Cluster, Cosmology, Low-z] (20min x 3)
-Yusei Koyama (JP, Subaru): An overview of galaxy cluster/environment science with Subaru
-Yen-Ting Lin (TW, ASIAA): Observational tests of massive galaxy assembly
-Masayuki Tanaka (JP, NAOJ): HSC-Huntsman: a search for faint dwarf galaxies around nearby galaxies
14:30-13:50 Discussion

Break (20min)

15:10-16:30 [High-z galaxy, AGN] (20min x 4)
-Lei Hao (CN, Shanghai): TBD
-Tohru Nagao (JP, Ehime): Observational studies of AGNs through East-Asia collaborations
<Chair: Shiang-Yu Wang (ASIAA)>
-Minjin Kim (KR, KASI): Recent Activities of K-GMT Science Program, and Coevolution of Supermassive Black Holes and Galaxies
-Marcin Sawicki (CAN, St Mary's): CLAUDS+HSC Survey

Break (20min)

16:50-17:50 [High-z galaxy, AGN] (20min x 3)
-Yuichi Matsuda (JP, NAOJ): HSC/SCUBA-2/ALMA surveys for high-z galaxies
-Michele Trenti (AUS, UMelb): A global view of the first galaxies
-Jiasheng Huang (CN, NAOC): TBD

17:50-18:10 Discussion

Mar 24 (Fri)

09:00-10:30 [Parallel session] (6 groups)<<office map and discussion items for Parallel session>>
Group leader
I: instrumentation Luc Simard
H: high-z, AGN Marcin Sawicki
L: low-z, cluster Chris Lidman
S: GA, star Wako Aoki
T: time domain Masaomi Tanaka
P: exoplanet, disk Chris Tinney

Break (20min)

<Chair: Jessica Dempsey (EAO)>
[Wrap-up session]
10:50-11:40 Report/summary of the parallel session (8min x 6)
11:40-12:10 Discussion (Lidman/Simard/Dempsey/Kodama)
12:10-12:30 Summary (Yoshida/Nagao)

End of the workshop

(14:00-16:00 Business session for AUS-Subaru partnership (@2F meeting room))

Poster papers:
-Ichi Tanaka (Subaru): MOIRCS Upgrade Project: A NIR Redshift Survey of the Cluster RXJ1716 at z=0.8
-Miho Ishigaki (Kavli-IPMU): The first stars probed by elemental abundances of extremely metal-poor stars
-Jeremy Mould (Swinburne): First Stars


Guideline for speakers:
Each talk is 20min long in total: 15min for presentation and 5min for Q&A.
The format is basically free and up to you, but it is helpful if your answers to the
following questions are covered in your talk.

(1. Yourself) What are your science interests and what projects are you working on?
(2. On-going) Is there any current on-going collaborations on Subaru or with other potential partner countries?
(3. Short/Long term) What are the potential future collaborations with Subaru (in short term <5yrs and long term >5yrs)?
(4. Size) What amount of Subaru nights are required to complete your programs? Does that fit in the current Subaru open-use programs (intensive/normal/service)?
(5. Instrument) What Subaru instruments will be used (current and future)? Request of any new instruments?
(6. Operation) Any request to Subaru science operation from scientific perspectives?

See also the document "Background information for speakers" available at:
http://optik2.mtk.nao.ac.jp/meeting/SubaruWS2017/20170301iwata_partnership_basic_information.pdf

Discussion items:
*Define some model cases of collaborations (both science and instrumentation)
*How do we organize medium-to-large class programs other than SSPs? Or do we just follow the current open-use scheme?
*Feedback to Subaru instrumentation and operation from scientific perspectives?
*Improve awareness of the Subaru partnership in the communities
*How do we deal with ToO programs?
*Launch science working group in each category for further discussion/contact/mini-workshop?
etc.